Nieuws

Tegels van NK Tegelwippen voor ecosloot

2 oktober 2023

Tussen de groene geluidswand en de Schrijversbuurt maakt de gemeente Leeuwarden een ecosloot. Het is een sloot, omringd door groen, waar de waterstand zo geregeld kan worden dat er ecologisch veel mogelijk is. Door onderin de sloot stammen, stronken, tegels en stenen te leggen, kan het water worden geborgen én worden afgevoerd. Rond de sloot worden planten geplaatst, zoals fruitbomen, ramblerrozen, kattenstaarten en stinkende gouwe. Een oase voor insecten en vogels en een rijk gebied met veel verschillend groen en plaats voor allerlei kleine diersoorten.

Deze week begon de gemeente met het aanbrengen van een “puinbaan” in de ecosloot. Deze puinbaan kan tussen alle holtes veel water bergen en tegelijkertijd kan het water infiltreren. Om te voorkomen dat deeltjes van de puinbaan in de ondergrond komen, is deze ingepakt met een waterdoorlatend doek. Bij de waterafvoerbuizen van het parkeerterrein worden de tegels en klinkers gestapeld om hiermee de afvoer te borgen.

De puinbaan wordt gemaakt van vrijgekomen tegels en stenen van het NK tegelwippen in Leeuwarden. Een actie waarbij inwoners van gemeenten worden uitgedaagd zoveel mogelijk tegels in te leveren en te vervangen door groen. Het NK tegelwippen duurt nog tot en met 31 oktober. Meer weten en meedoen? Ga naar www.groenleeftinleeuwarden.nl.

Gerelateerd nieuws

Meer nieuws
Nieuwsbrief Blijf op de hoogte van het Elfstedenpark
Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het Elfstedenpark