Nieuws

Woonrijp maken

9 februari 2024

Infrawerkzaamheden om het stadion

Momenteel is Beugel infrastructuur uit Beilen in opdracht van gemeente Leeuwarden druk bezig met het woonrijp maken van het gebied om het nieuwe stadion. Na het aanleggen van de ondergrondse infra aan de westzijde van het stadion worden banden gezet en ‘groene parkeerplaatsen’ gerealiseerd. Daarnaast is de aannemer op de zuidzijde bezig met het aanbrengen van de parkeervakken en funderingen voor de rijweg.

ijzeren-bomen-ecosloot

IJzeren bomen voor eco-sloot langs de groene geluidswal

Er wordt hard gewerkt aan het inrichten van de eco-sloot langs de groene geluidswand. Deze staat tussen de Nicolas Beetsstraat en het projectgebied ter hoogte van de supermarkten. Als onderlaag in de sloot zijn klinkers en tegels gebruikt van het NK Tegelwippen. Daarop zijn vrijgekomen organische materialen verwerkt uit de gemeente, bijvoorbeeld versnipperd hout, stobben en stammen. De hele sloot bestaat nu uit verschillende biotopen. Van stenig, houtig tot grondig.

Woensdag 7 februari zijn 5 kunstzinnige ijzeren bomen geplaatst. Deze gaan dienen als klimboom voor de nog aan te planten Rambler rozen. De komende weken wordt het beplantingsplan verder uitgewerkt. Deze bestaat uit soorten die vrucht- of besdragend zijn. Daarnaast komen er onder andere nog klimplanten,  kruiden en ander zaaigoed. Ook bestaande vegetatie krijgt ruimte. Om onderhoud uit te kunnen voeren, wordt een strook gemaaid.

Binnenkort wordt een aantal kraamkamerkasten voor vleermuizen opgehangen aan de hoge hedera-wand (de groene geluidswand) en aan het bouwwerk voor de ijshal. Tegelijkertijd worden voor verschillende vogels nestkasten opgehangen.

Hogeschool Van Hall Larenstein en de Heemploeg van gemeente Leeuwarden gaan de ecologie monitoren en het onderhoud doen van de eco-sloot uitvoeren.

 

Gerelateerd nieuws

Meer nieuws
Nieuwsbrief Blijf op de hoogte van het Elfstedenpark
Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het Elfstedenpark